Menü Bezárás

Ananász hatása, ananász jótékony hatása

Ananász hatása sokoldalú

Az ananász hatása gazdag vitamin és tápanyag tartalmában rejlik. Ananász jótékony hatásai: antioxidáns, daganatellenes, emésztést segítő, vérrögképződés gátló, szerotonin pótló, immunrendszer erősítő. Nézzük, hogy hogyan fejti ki az ananász ezeket a jótékony hatásokat.

Ananász antioxidáns hatása

Az ananász C-vitamin tartalma révén antioxidáns hatású gyümölcs. Nyersen fogyasztva védelmet biztosít a szervezetünkben keletkező szabadgyökök sejtkárosító hatásától.

Ananász immunrendszeri hatása

A gyümölcsben található bromelin hatással van az immunrendszerre is. A bromelin képes gátolni a fehérvérsejtek közötti kommunikációt olyan esetekben, amikor gyulladás vagy egyéb, a szervezet számára káros immunfolyamat indul be. Így feltételezhető, hogy enyhítheti olyan betegségek panaszait, mint pl. reumatikus betegségek, autoimmun betegségek vagy köszvény.

ananász hatása, ananász jótékony hatáa, ananász fogyasztása

Ananász daganatgátló hatása

A bromelin hatékonynak bizonyult egyes daganatokkal szemben is. Fehérjebontó képességén keresztül képes meg akadályozni, hogy egyes rákos sejtek átjussanak a vérbe. Ennek következtében lassítani tudja a daganatos áttétek kialakulását.

Bizonyították, hogy  az ananászlé nagymértékben gátolja azoknak a nitrotermékeknek a keletkezését, amelyek tumoros elváltozásokat indíthatnak be. Ez a hatás összefügghet az ananász C-vitamin tartalmával, de valószínűleg egyéb, eddig fel nem tárt hatóanyagok is szerepet játszhatnak benne.

Emésztést elősegítő hatás

A bromelin fehérje bontó enzim, így az emésztés során segítséget nyújt a hasnyálmirigy hasonló enzimeinek. A rossz fehérjeemésztés egyik tünete lehet a puffadás és szélképződés.

Szerotonin pótló hatás

Az ananász tartalmaz szerotonint, melynek hiánya részben felelős olyan hangulati betegségek kialakulásáért, mint a depresszió. Tehát az ananász a szerotonin tartalmának köszönhetően némi hangulatjavító, frissítő hatással is bír.

Vérrögképződést gátló hatás

A szervezetben szükségtelenül keletkező vérrögök olyan halálos kimenetelű betegségekhez vezethetnek, mint a szívinfarktus vagy az agytrombózis. A bromelinről kimutatták, hogy képes megakadályozni ezeknek a vérrögöknek a kialakulását, illetve feloldani a már kialakult rögöket. Ezzel a kettős hatással kiváló védelmet biztosít az érrendszeri elzáródások ellen.

Ananász vitamin és fontosabb tápanyagtartalma

kalcium, magnézium, kálium, nátrium, foszfor, cink, vas, mangán, rész, szelén, C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, A-vitamin, niacin, pantoténsav, béta-karotin, szerotonin, triptofán, bromelin

Ananász fogyasztása

Az előbbiekben megismerhettük milyen lenyűgöző az ananász élettani hatása. Bizonyára a kedves Olvasó is kedvet kapott az ananász fogyasztásához. De felmerül a kérdés, hogy erre milyen lehetőségünk van itt Magyarországon?

Legkönnyebben konzerv formájában juthatunk hozzá, ám sajnos a konzerv ananász jótékony hatása a legalacsonyabb. A feldolgozás során lényegében megsemmisülnek a fontos vitaminok és tápanyagok, ráadásul extra mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz.

Hozzájuthatunk ananász kapszula és tabletta formájában is.

A józan paraszt ész persze azt mondja, hogy nyilván a friss ananász fogyasztása lehet a legjobb választás. A kérdés csak az, hogy vajon mennyire könnyen hozzáférhető számunkra, hogy akár napi szinten is friss ananászt fogyasszunk.

A friss, élő növények fogyasztásra kínálnak alternatívát az Innofit termékek. Az Innofit Orifit termék egyéb zöldségek és gyümölcsök mellett ananászt is tartalmaz természetes, élő formában.

***

Záradék: A blogbejegyzést Dr. Siegfried Schlett: A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve, valamint Dr. Gáspár Róbert: Éltető és gyógyító táplálékok című könyve alapján készítettem. A cikkem általános tájékoztatásul szolgál, kifejezetten nem minősül egészségügyi és/vagy táplálkozási tanácsadásnak. Saját legjobb belátásod szerint fogyassz ananászt vagy ananászt tartalmazó készítményt, ha szükségesnek érzed, akkor az ananász fogyasztásoddal kapcsolatban konzultálj a kezelőorvosoddal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük