Ananász hatása sokoldalú
Az ananász hatása gazdag vitamin és tápanyag tartalmában rejlik. Ananász jótékony hatásai: antioxidáns, daganatellenes, emésztést segítő, vérrögképződés gátló, szerotonin pótló, immunrendszer erősítő. Nézzük, hogy hogyan fejti ki az ananász ezeket a jótékony hatásokat.
Ananász antioxidáns hatása
Az ananász C-vitamin tartalma révén antioxidáns hatású gyümölcs. Nyersen fogyasztva védelmet biztosít a szervezetünkben keletkező szabadgyökök sejtkárosító hatásától.
Ananász immunrendszeri hatása
A gyümölcsben található bromelin hatással van az immunrendszerre is. A bromelin képes gátolni a fehérvérsejtek közötti kommunikációt olyan esetekben, amikor gyulladás vagy egyéb, a szervezet számára káros immunfolyamat indul be. Így feltételezhető, hogy enyhítheti olyan betegségek panaszait, mint pl. reumatikus betegségek, autoimmun betegségek vagy köszvény.
Ananász daganatgátló hatása
A bromelin hatékonynak bizonyult egyes daganatokkal szemben is. Fehérjebontó képességén keresztül képes meg akadályozni, hogy egyes rákos sejtek átjussanak a vérbe. Ennek következtében lassítani tudja a daganatos áttétek kialakulását.
Bizonyították, hogy az ananászlé nagymértékben gátolja azoknak a nitrotermékeknek a keletkezését, amelyek tumoros elváltozásokat indíthatnak be. Ez a hatás összefügghet az ananász C-vitamin tartalmával, de valószínűleg egyéb, eddig fel nem tárt hatóanyagok is szerepet játszhatnak benne.
Emésztést elősegítő hatás
A bromelin fehérje bontó enzim, így az emésztés során segítséget nyújt a hasnyálmirigy hasonló enzimeinek. A rossz fehérjeemésztés egyik tünete lehet a puffadás és szélképződés.
Szerotonin pótló hatás
Az ananász tartalmaz szerotonint, melynek hiánya részben felelős olyan hangulati betegségek kialakulásáért, mint a depresszió. Tehát az ananász a szerotonin tartalmának köszönhetően némi hangulatjavító, frissítő hatással is bír.
Vérrögképződést gátló hatás
A szervezetben szükségtelenül keletkező vérrögök olyan halálos kimenetelű betegségekhez vezethetnek, mint a szívinfarktus vagy az agytrombózis. A bromelinről kimutatták, hogy képes megakadályozni ezeknek a vérrögöknek a kialakulását, illetve feloldani a már kialakult rögöket. Ezzel a kettős hatással kiváló védelmet biztosít az érrendszeri elzáródások ellen.
Ananász vitamin és fontosabb tápanyagtartalma
kalcium, magnézium, kálium, nátrium, foszfor, cink, vas, mangán, rész, szelén, C-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, A-vitamin, niacin, pantoténsav, béta-karotin, szerotonin, triptofán, bromelin
Ananász fogyasztása
Az előbbiekben megismerhettük milyen lenyűgöző az ananász élettani hatása. Bizonyára a kedves Olvasó is kedvet kapott az ananász fogyasztásához. De felmerül a kérdés, hogy erre milyen lehetőségünk van itt Magyarországon?
Legkönnyebben konzerv formájában juthatunk hozzá, ám sajnos a konzerv ananász jótékony hatása a legalacsonyabb. A feldolgozás során lényegében megsemmisülnek a fontos vitaminok és tápanyagok, ráadásul extra mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz.
Hozzájuthatunk ananász kapszula és tabletta formájában is.
A józan paraszt ész persze azt mondja, hogy nyilván a friss ananász fogyasztása lehet a legjobb választás. A kérdés csak az, hogy vajon mennyire könnyen hozzáférhető számunkra, hogy akár napi szinten is friss ananászt fogyasszunk.
A friss, élő növények fogyasztásra kínálnak alternatívát az Innofit termékek. Az Innofit Orifit termék egyéb zöldségek és gyümölcsök mellett ananászt is tartalmaz természetes, élő formában.
***
Záradék: A blogbejegyzést Dr. Siegfried Schlett: A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve, valamint Dr. Gáspár Róbert: Éltető és gyógyító táplálékok című könyve alapján készítettem. A cikkem általános tájékoztatásul szolgál, kifejezetten nem minősül egészségügyi és/vagy táplálkozási tanácsadásnak. Saját legjobb belátásod szerint fogyassz ananászt vagy ananászt tartalmazó készítményt, ha szükségesnek érzed, akkor az ananász fogyasztásoddal kapcsolatban konzultálj a kezelőorvosoddal.