Menü Bezárás

MLM jutalék

Az MLM jutalék kifizetési rendszere (más néven marketing terv, karrier terv) cégenként más és más.

Nekem lételemem a logika: 6 év matematika tagozat, közgazdász diploma, 9 év munkatapasztalat könyvelésben, adózásban. Természetesen alaposan végigszámoltam, hogy mit és hogyan fizet ki a Farmasi mlm jutalékként, mielőtt beléptem. 🙂

Már többször is kijelentettem itt az oldalon, hogy végtelenül igazságosnak tartom az MLM üzleti modellt. Ezt a megállapításom a Farmasi jutalék rendszerének vizsgálatán is alapult.

Most hogy alaposabban elmélyedtem más MLM jutalék rendszerekben is, azzal pontosítom ezt a kijelentésemet, hogy a hagyományos jutalék kifizetést használó MLM rendszerekre igaz az, hogy végtelenül igazságos rendszerek.

A hagyományos MLM jutalék rendszer jellemzői

A hagyományos rendszerek alatt az Unilevel vagy Breakawy rendszer valamilyen módozatát értem. Bár valószínűleg nem sokat mondanak neked ezek a nevek, ha nem vagy gyakorló MLM-es. 🙂 Meg egyébként ritkán szokott elhangzani az üzlet bemutatásakor, hogy mi milyen nevű jutalék modellt használunk.

Ha érdekel mélyebben ez a téma, akkor töltsd le Szilágyi Gergely ebookját az MLM jutalék tervekről, ami kifejezetten érthetően szedte össze a különböző kompenzációs tervekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Lássuk tehát a hagyományos MLM rendszerek jellemzőit:

1.) Az általad és a csapatod által hozott értékesítési forgalom és a kifizetett jutalék közvetlen logikai kapcsolatban áll egymással

Azaz egyértelműen meghatározott, hogy ha például behozol 100.000 Ft értékű forgalmat termékeladásból a cégnek, akkor abból hány % jutalék illet meg téged.

Ahogy az is egyértelmű, ha például egy munkatársad hoz be 100.000 Ft értékű forgalmat abból mennyi jutalékot kap ő és mennyit te és így tovább.

Ha nem egyértelműen visszakövethető, hogy egy konkrét eladásból kit illet meg jutalék és miért, akkor ott valami turpisság van. Valaki érdemtelenül több pénzt kap, más meg praktikusan érdemtelenül kevesebbet. Aki a kevesebbet kapja, egy idő után nem fog dolgozni és összeomlik a rendszer.

2.) Szabad belátásod szerint építheted a hálózatodat

Egy jól működő rendszerben szabadon eldöntheted, hogy az új belépő munkatársaddal közvetlenül szeretnél együtt dolgozni (a frontodra kerül) vagy inkább ún. mélységet építesz és valamelyik közvetlen munkatársad, vagy akár az ő alatta lévő munkatárs alá helyezed el a hálózatban.

Amikor egy MLM szoftver dönti el, hogy melyik helyre, pozícióra kerüljön egy új munkatárs, akkor ez a szoftver nem a te érdekeidet veszi figyelembe, hanem egy központi céges érdeket.

Léteznek olyan központi hálózatfeltöltő szabályrendszerek, amik az egyes munkatársakat kedvezőbb indulási pozícióba helyezik, a másikat meg hátrányosabba. Ez így messze nem igazságos.

Mert tegyük fel, hogyha te szerencsésen “jó” pozícióba kerülsz, az általad beléptetett munkatársak kerülhetnek “rossz” pozícióba és okkal szidhatják a felmenőidet. Jó érzésű emberként ezt nem akarhatod.

3.) Nincs értelme és általában nem is lehet egyszerre több jutalékra jogosító pozíciót nyitni

Egy logikus rendszerben az általad ténylegesen generált forgalom után kapsz jutalékot. Ennek van gazdaságilag értelme. Tehát összességében teljesen mindegy, hogy ezt a forgalmat egy vagy több pozícióban éred el. A nap végén az számít, hány darab terméket adott el az MLM cég a végfelhasználónak a te közreműködéseddel.

Ha több pozíció nyitásával/megvásárlásával előnyösebb helyzetbe kerülést ígérnek neked, ott megint turpisság van. Attól személy szerint Te nem tudsz több terméket eladni, hogy több pozíciód van. Vagyis logikailag több jutalék sem járna neked, csak mert darabra több pozíciód van, hiszen az általad generált forgalom ugyanannyi.

Összefoglalásképpen óvakodj az olyan MLM jutalék rendszerektől:

  • Ahol a jutalék összege nem az általad ténylegesen elért eredménytől függ
  • Ahol nem tudod egy számológép és egy papírlap segítségével te magad kiszámolni legalább elvi szinten, hogy mennyi jutalék jár neked az elvégzett munkádért
  • Kerüld a bináris vagy mátrix MLM jutalék rendszereket. A nagy nevű, évtizedes múltra, fennállásra visszatekintő MLM hálózatok, akik kiállták az idő próbáját, mind hagyományos jutalék rendszert alkalmaznak (Amway, Herbalife, Avon stb.). Minél többet gondolkodom rajta, egyre inkább oda jutok, hogy a mátrix rendszerrel és bináris rendszerrel induló MLM cégek vagy nagyon ostobák, vagy eleve az MLM átverés tipikus esetével állunk szembe. Egyszerűen hosszú távon nem működnek azok a rendszerek, ahol valaki nem az érdemei szerint kap jutalmat.

Kövesd az MLM Iskolát, iratkozz fel az újdonság értesítőnkre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük